Försäljningar är en given sak i ett kapitalistiskt och materialistiskt samhälle. Tar vi bort försäljningar så har vi inte längre en marknadsekonomi. Det är helt enkelt inte förenligt med att inrätta köpavtal om inga försäljningar sker.

Tillgång

För att en försäljning ska kunna ske måste personen ha tillgång till en vara. Det sker genom att en vara antingen skänks eller säljs till personen. Om personen tillhandahåller en tjänst så har personen utbildats eller har färdigheter som krävs för att kunna utföra tjänsten på ett korrekt sätt. När personen sedermera har tillgång till varan kan den säljas vidare.

Exempelvis kan hemelektronikföretaget Jübat sälja datorer. Företaget tillverkar inte datorerna och är således en mellanhand mellan exempelvis Apple och konsumenten. Många teknikföretag idag säljer varor direkt till kunderna, däribland nämnda Apple. Trots detta finns en efterfrågan hos kunderna att köpa Apples datorer via mellanhänder. Varför?

Efterfrågan

Tillgång och efterfrågan är kausalt förbundna med varandra. Exempelvis kan Jübat välja att inte ha mer än 2000 Apple-datorer i lager eftersom de vet att troligen så kommer inte fler än 2000 individer att efterfråga en Apple-dator. Därefter justeras priset. Ett lägre pris ger en högre efterfrågan, det gäller särskilt om det är ett föremål av kvalitet som är rabatterat.

Rabatter

Rabatter är avdrag i priset för en vara eller tjänst. Det innebär att en vara som tidigare kostade 999 kronor nu kan kosta 799 kronor eller kanske ännu mindre. En rabatt är motsatsen till en prishöjning. Rabatter är dock inte de jure prissänkningar då de inte är långvariga utan temporära. En formell prissänkning är i kraft till ytterligare en prisändring sker.

Privatpersoner som säljer till varandra

Det är fullt lagligt för två privatpersoner att inrätta avtal om vissa varor. Somliga varor (exempelvis receptbelagda läkemedel) får inte säljas av en person som har rätt att hämta ut medicinen till någon som inte har behörighet att hämta ut en viss medicin. Att sälja vardagliga saker som datorer, böcker eller brödrostar begagnat eller nytt (det senare förutsätter att en av parterna köpt föremålet nytt och inte öppnat paketet eller använt det).

När det kommer till köp mellan privatpersoner får säljaren bestämma priset och köparen får ta ställning till om priset är acceptabelt eller inte. Då kan antingen avslag eller prutning ske beroende på hur ivrig köparen är att komma över föremålet.

av ivadmin