När du säljer produkter finns det vissa regler som är bra att ha koll på för att undvika potentiella tvister med kunder, speciellt om driver en webbutik. Här listas de viktigaste faktorerna som är avgörande att känna till för att lyckas med din webbutik:

    • Ha lättbegripliga och kortfattade användarvillkor.
  • Skydda kunders information.
  • Skydda varorna du säljer.
  • Hålla koll på upphovsrätt och varumärke.

Genom att följa ovanstående saker ser du till att du följer gällande lagar och regler för att sälja online. För att få veta mer är en rekommendation att besöka Magnusson Advokatbyrå på magnussonlaw.com/se/ där du erbjuds juridisk rådgivning på ett lättillgängligt sätt. Ibland är det lättaste att prata med en juridisk expert inom försäljning och e-handel om du har specifika utmaningar. Du kan trots det läsa vidare för att se närmare på ovanstående faktorer för att undvika potentiella juridiska problem.

Topp 4 saker att hålla koll på inom försäljning

1. Ha lättbegripliga och kortfattade användarvillkor – Att ha informativa användarvillkor som är kortfattade och lättbegripliga är essentiellt. Du vill varken skrämma dina kunder med en svårläst text med villkor eller undanskymda grundläggande villkor. Dina kunder förtjänar att få veta vad som gäller när de handlar i din webbutik. Glöm inte bort att också upplysa kunderna om uppdateringar och eventuella förändringar av villkoren. Detta har fördelen att inge förtroende och transparens hos dina kunder.

2. Skydda kunders information – Du måste alltid se till att värna om kunders integritet och skydda deras personuppgifter och identitet vid köp online. På samma sätt som alla andra webbutiker online bör du använda dig av välrenommerade betalningsportaler. Om du använder dig av alternativa betalningsvägar som PayPal är det ditt ansvar att dataskyddsstandarder följs.

3. Skydda varorna du säljer – Att skydda varorna du säljer är viktigt för att följa gällande regler om e-handel, oavsett om det gäller en fysisk produkt eller programvara. Se till att uppmuntra till kommunikation på olika sätt. Det viktiga är att vara tillgänglig för eventuella synpunkter och kommentarer från kunder och svara snabbt. På detta sätt inger du förtroende när du visar i handling att du följer gällande regler. Glöm inte heller bort att kunder alltid har 14 dagars ångerrätt när de handlar på nätet – en ångerrätt som gäller för produkter och tjänster.

4. Hålla koll på upphovsrätt och varumärke – Det sista du vill råka ut för är att bli anklagad för att tjäna pengar på andras idéer som om de vore dina. Säkerställ att det du säljer verkligen är unikt och inte bryter mot upphovsrätten genom att undersöka liknande produkter eller tjänster på marknaden. Se också till att registrera dina varumärken och göra nödvändigt pappersarbete.

av kalle